Det här har RUM Stockholm gjort våren 2022! – RUM Stockholmsdistriktet
Musik är livsglädje!

Det här har RUM Stockholm gjort våren 2022!

6 juli, 2022 Kurser, Nyheter, Orkesterläger Helena Martinsson

Dirigentkurs för unga musiker

Under februari och mars samlades 9 unga musiker under två helger och förkovrade sig i grunderna i orkesterdirigering. De leddes av Merete Ellegaard och Niklas Tamm. En härlig grupp som trivdes och utvecklades fantastiskt fint under dessa dagar. Kursen gick för andra gången och har skett i samverkan med föreningen KUPP – Kvinnor upp på pulten. 5 tjejer och 4 killar deltog i åldrarna ca 18-28 år.
Några bilder från dagarna, foto Helena Martinsson.

Blåsmusikens Dag på Musikaliska

Medlemsorkestrarna East Wind band från Huddinge kulturskola och Linköpings kulturskolas blåsorkester- Alla Breve, båda medlemmar i RUM, deltog via Stockholmsdistrikets samverkan med Blåsarsymfonikerna på Blåsmusikens dag på konserthuset Musikaliska. East Wind band som vanligtvis är en blåsorkester hade under våren jobbat med storbandsrepertoar och kompletterat orkestern med fler musiker och det svängde verkligen! Från Linköpings kulturskola, som besökte Stockholm under helgen, deltog deras fina blåsorkester med lite mera traditionell blås- och marschmusik. Även Södra Latins blåsorkester medverkade, även de medlemmar i RUM via föreningen Södra Latins Unga Musiker (SLUM).
Foton: Helena Martinsson

Musik på Ekebyholm: orkester- och ensembleläger

Under 48 års tid har en bra bit över 3000 deltagare mellan 11-21 år under en knapp och intensiv vecka före midsommar spelat orkester och ensemble så fingrar och läppar glöder och vibrerar. Lägret startades såvitt vi kunnat få fram år 1974, fyra år innan RUM bildades och det var lärare och ledning från Järfälla musikskola som sparkade igång detta långlivade och älskade läger. Sedan ca 2008 lever lägret under RUM Stockholms vingar och välkomnar deltagare från hela landet. I år hittade 54 deltagare dit, vilket var färre än hur det brukat vara, innan pandemin. Under pandemin skar vi ned till ca 40 deltagare. En generationsväxling detta år, både bland deltagare och ledare. Andreas Forsman, tidigare stråkinstruktör, axlade i år manteln som kursledare. Instruktörer var Johannes Thorell, träblås, Kristina Ålåker, träblås, Eirik Steinsvik, brass, Emma Strömberg, stråk, Emeli Jeremias, stråk och Johnny Rönnlund, slagverk. Foto 1, 2, 10, 11 och 12: Helena Martinsson. Övriga foton av Zacharias Sirhed Torstensson

Systrarna Eniola och Feyisara spelar fiol och cello och var med för första gången på lägret. Båda går i Järfälla kulturskola och är medlemmar där i föreningen Powerplay Järfälla sedan 8-9 år. De gillade att spela stråkorkester för det gör de inte så mycket på sin kulturskola, då den haft uppehåll ett tag. De valde sina instrument efter ett besök på kulturskolans Öppet Hus och tror att de i framtiden kommer att spela även som vuxna, men inte professionellt. Båda systrarna vill gärna komma tillbaka och uppskattade den trevliga miljön på och kring slottet!

X